Tarptautinė Bažnyčia be Sienų (CWOWI)

Tarptautinis Surinkimas be Sienų (CWOWI) - Pasaulinis Namų Surinkimų (Bažnyčių) tinklas
Mes tikime, kad namų surinkimai aprašyti Apaštalų darbų knygoje ir Pauliaus laiškuose yra normali krikščionybė. Šitie surinkimai sudaryti iš draugų, bendradarbių, kaimynų, kurie reguliariai renkasi namuose tam, kad augtų Kristuje ir, kad Viešpaties valia įvyktų jų gyvenime. Čia pateikiami Pasaulinio Namų Surinkimų tinklo įkūrėjo John Fenn straipsniai ir mokymai „Savaitės Mintys“.

2019 m. gruodžio 9 d., pirmadienis

Kada gimė Jėzus? 3d.


 John Fenn. Weekly Thoughts. When was Jesus Born #3

SVEIKI,
Praeitą savaitę aš dalinausi, kad Jėzus gimė arba rudenį Palapinių švenčių metu, kurios vyksta rugsėjį-spalį, arba pavasarį, Neraugintos duonos šventės laikotarpyje. Yra 6 mėnesių skirtumas, nes Jono Krikštytojo tėvas tarnavo, kai jam pasirodė Gabrielius arba pavasario, arba rudens pamainoje, tik mes nežinome būtent kurioje.

Taigi mes ištyrėme tiek, kiek galima, tas tarnavimo šventykloje pamainas, dabar pažvelkime į kultūrinius lūkesčius.
Kad Mesijas mirs, „bet ne dėl savęs“, matome Pashos šventėje, iš čia pagrindinis supratimas, kad šiuo metu papjaunamas avinėlis, simbolizuoja Dievą, kuris padengia mūsų nuodėmes.  Mesijo nebuvo tikimasi gimstant tuo metu, bet tuo metu mirštant. (Tiems, kas supranta ženklus ir šėšėlius).

Taigi mūsų žvilgsnis krypsta į rudens metu rugsėjo-spalio mėnesiais  vykstančią Palapinių šventę (Sukkot), dar vadinamą „Pašventimo švente“. Palapinių šventė buvo švenčiama Saliamono šventyklos pašventimo paminėjimui, švenčiamas Dievo buvimas kartu su žmogumi. Tai dar vadinama „Džiaugsmo laikas“. Palapinės dar buvo vadinamos „Šviesų šventė“.
 Šventykloje buvo 4 didelės lempos vadinamos „pasaulio šviesa“. Evangelijoje skaitome, kad pabaigoje Palapinių šventės Jėzus atsistojo ir pasakė: “ Aš esu pasaulio šviesa.“ Jono8:12

Palapinių šventės metu buvo  skaitomi tam tikri Rašto skyriai, taip pat šventė turėjo savo liturgiją. Tie skyriai ir liturgija turi ryšį su tuo, ką angelai pasakė Viešpaties gimimo naktį, kai aplink juos ryškiai nušvito  pagarbią Dievo baimę kelianti Dievo šlovė. Piemenys būdavo laukuose pavasarį ir rudenį, tai mums padeda dar susiaurinti ieškomą laiko tarpą.

„O angelas jiems pasakė: nebijokite, nes aš nešu jums gerą žinią, skelbiu didelį džiaugsmą žmonėms. Dovydo mieste jums gimė Gelbėtojas, Kristus Viešpats.“ Ir vėl tai buvo paskelbta ryškios šviesos apsuptyje, Viešpaties šlovėje.

Buvo skaitomos šios eilutės:“ Aš esu Viešpats, aš pašaukiau jus teisumui...aš padarysiu jus sandora žmonėms, šviesa tautoms.“ Ir „...aš padarysiu jus šviesa tautoms, kad mano išgelbėjimas pasiektų žemės pakraščius“ ir „...tautos ateis į šviesą, ir karaliai į tavo šlovę.“ Iz42:6; 49:6; 52:10; 60:3.

Šia malda buvo meldžiamasi valgio pabaigoje Palapinių šventės metu: „ Lai maloningasis leis mums paveldėti visa, kas yra gera. Lai maloningasis atstatys Dovydo palapinę/tabernakulį; (sukkah).“ Galbūt piemenys buvo ką tik baigę valgyti, kai pasirodė angelai?
Tai, ką sakė angelai, savyje turi tų eilučių skaitomų Palapinių šventės metu žodžius- kurios kalba, kad Dievas gyvena su žmogumi. Aš jau anksčiau dalinausi, kad tie piemenys labai tikėtina, kad  buvo kunigai. Augant gyventojų skaičiui, kunigai ėmė auginti avis ir bandas, kad miestiečiai galėtų nusipirkti iš jų galvijų aukojimui. Jų sritis aplink Betliejų buvo vadinama „duonos namai“. Čia gimė tikroji mana iš dangaus.

 Tradiciškai „išminčiai“ , manoma, turėjo aplankyti Jėzų, kai Jam buvo 18mėn., bet tai neteisinga. Mt2:11 sako mums, kad jie aplankė Jį namuose Betliejuje, ne prakartėlėje, kaip tradiciškai yra vaizduojama ši scena. Bet yra ir kitų svarstymų.

Pavyzdžiui, Lukas pasakoja mums, kad Juozapas ir Marija  8-tą dieną nuo gimimo apipjaustė Jėzų, ir po 40 dienų apsivalymo, jie atnešė jį į šventyklą. Taigi maždaug 6 savaičių amžiaus Jėzus buvo su Juozapu ir Marija šventykloje Jeruzalėje 40 dienų po gimimo. Mums pasakyta, kad po to, kai ši šeima grįžo į savo namus Nazarete- o ne Betliejuje.(Luko2:22-23-39 ; Kun12:3-8).
Tai reiškia, kad Erodas turėjo nužudyti kūdikius Betliejuje prieš  tai, kai Jėzus buvo 40 dienų amžiaus. Tai reiškia, kad jauna šeima turėjo išeiti į Egiptą ir vėl sugrįžti iki tos 40-tos dienos. Erodas mirė, taigi jiems buvo pasakyta sugrįžti iš Egipto, ir jie nebijojo eiti į šventyklą, kai Jėzus buvo 40 dienų amžiaus nei, tada, kai jie grįžo į Nazaretą.

Įvykių eiga tokia, kad Jėzus gimė Betliejuje ir buvo paguldytas ėdžiose. Piemenys Jį aplankė iš kart po gimimo. Išminčiai atvyko po to, kai jauna šeima persikėlė į namus Betliejuje, bet buvo perspėti Viešpaties negrįžti pas Erodą.

Juozapas panašiai buvo perspėtas išvykti iš šalies į Egiptą. Erodas įsako nužudyti nekaltus kūdikius. Angliška Biblija sako, kad jis įsakė nužudyti 2 metų ir jaunesnius, bet žinome, kad senovės Izraelyje skaičiavo metus nuo užmezgimo įsčiose, -tai „amžiaus skaičiavimas“, kurį minėjau anksčiau. Tai reiškė, kad iš tiesų, Erodo įsakymas buvo 1 metų amžiaus vaikams ir jaunesniems.

Kada Erodas mirė?
Žydų istorikas Juozapas teigia, kad Erodas labai susirgo mėnulio užtemimo metu. Vienintelis mėnulio užtemimas tuo metu buvo kovo 13, 4BC(prieš Kristų). Erodas sirgo kelis mėnesius, tai kruopščiai užrašyta dokumentuose. Juozapas rašo, kada Erodas mirė, ir mums tai atitiktų rugsėjo mėnesį, tai po 4BC(prieš Kristų).

Todėl, mes galime tvirtinti, kad Jėzus gimė Rugsėjo mėn., 4BC(prieš Kristų).
Tai, kaip aš tai suprantu. Kada Jis gimė nėra svarbu, bet svarbu, kad GIMĖ.

Kitą savaitę-nauja tema, ik tada, laiminu,

John Fenn
www.cwowi.org ir rašykite man el.laiškus: cwowi@aol.com


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.