Tarptautinė Bažnyčia be Sienų (CWOWI)

Tarptautinis Surinkimas be Sienų (CWOWI) - Pasaulinis Namų Surinkimų (Bažnyčių) tinklas
Mes tikime, kad namų surinkimai aprašyti Apaštalų darbų knygoje ir Pauliaus laiškuose yra normali krikščionybė. Šitie surinkimai sudaryti iš draugų, bendradarbių, kaimynų, kurie reguliariai renkasi namuose tam, kad augtų Kristuje ir, kad Viešpaties valia įvyktų jų gyvenime. Čia pateikiami Pasaulinio Namų Surinkimų tinklo įkūrėjo John Fenn straipsniai ir mokymai „Savaitės Mintys“.

2021 m. gruodžio 5 d., sekmadienis

Ar buvo jums iš anksto nulemta tai perskaityti? 4 iš 4

 Were You Predestined to Read This?

#4 of 4 ,

 Praėjusią savaitę baigiau klausimu: jei Jis žinojo, kas gaus ir kas negaus išgelbėjimo, kodėl Jis sukūrė žmones, kurie, kaip žinojo, pateks į pragarą?

 Arba pragaras ir ugnies ežeras  nėra taip blogai, arba gal būt yra dar  kažkas kita. Pažiūrėkime į tą kažką kita. Rašau  „galbūt“, nes kalbu apie dalykus, kurių


negalime žinoti šioje dangaus pusėje, bet tai suteiks idėjų , kad galėtume išsiaiškinti, kuo tikime ir kodėl tuo tikime. Taigi kai kurios galimybės...

 Kodėl meldžiamės, jei nenorime pakeisti ateitį?

Romiečiams 8:29 sakoma taip: „Tuos, kurias Jis iš anksto numatė, Jis taip pat iš anksto paskyrė (iš anksto paskyrė) būti panašius į Jo Sūnaus atvaizdą“. Teiginys „Tuos, kuriuos Jis iš anksto numatė“ reiškia, kad gali būti ir kitų, kurių Jis iš anksto nenumatė.

 

O kas, jei kiekvieno likimas nėra nustatytas jį sukuriant? Kas būtų, jei Jis sukūrė visus, bet tiesiog pasirinko žvilgtelėti į tuos, kurie, kaip žinojo, pasirinks išgelbėjimą, ir neleido sau pažinti  kitų? Ar ne dėl to meldžiamės – kad pakeistume žmogaus ateitį? Argi  malda nėra, kad Dievas nukreiptų žmogų į kitokį likimą?

 

Kas tada, jei Dievas žino viską, bet kartais patraukia nuo savęs kai kurias žinias?

Pavyzdys, kurį galėtume suprasti, būtų paauglio tėvai, penktadienio vakarą duodantys šeimos automobilį paaugliui su sąlyga, kad jis grįš namo vidurnaktį.

 

Kadangi jie iš anksto pažįsta savo vaiką, jie žino, kad vienas dalykas, kurį vaikas gali padaryti, yra praleisti laiką su kitais „gerais vaikais“ , tiesiog kalbėtis ir valgyti picą kieno nors namuose. Tačiau jie taip pat žino, kad jis gali važinėtis  automobiliu pirmyn atgal  pagrindine gatve, kad pamatytų, ką daro kiti. Jie taip pat žino, kad jis gali bandyti lenktyniauti su draugu ir galbūt būti sučiuptu policijos. Tas tėvas taip pat žino kitą galimybę, kad kažkas gali užpulti jo vaiką ir jį sužaloti ar net nužudyti, o gal tiesiog sukelti nedidelę avariją.

 

Šis tėvas gali galvoti apie 100 dalykų, kuriuos jų vaikas galėtų padaryti penktadienio vakarą su šeimos automobiliu, bet tiksliai nežino, kokį sprendimą jis priims. Jis galėtų žinoti, jei norėtų – sekti GPS ar juos per atstumą. Tačiau jie nusprendžia leisti vaikui  pačiam priimti savo sprendimus.

 

Jie taip pat tai žino prieš įteikdami tam vaikui automobilio raktelius: kad jis  bus šalia, kad ir kokį likimą pasirinktų jo vaikas. Jis tikisi, kad paauglys laikysis to, ko buvo išmokytas, ir iki vidurnakčio įeis pro duris, nesugadintas ir nesuteptas  pasaulio. Bet kadangi jis myli savo vaiką, jei reikės, jis eis į policijos komisariatą, jei reikės jį gelbėti, arba į ligoninę, ar net į morgą, nes myli savo vaiką. Jis žino, kad bus šalia, kad galėtų rūpintis tiek, kiek leis jo vaiko veiksmai. Kad ir kokius sprendimus tą vakarą priimtų jų vaikas, jis bus šalia savo paauglio.

 

Ar gali būti, kad mūsų Dangiškasis Tėvas yra toks? Ar gali būti, kad dėl to, kad Jis yra amžinas ir Jis yra šviesa, ir visuose tuose šviesos „bangos ilgiuose“ yra milijonai galimų sprendimų, kuriuos mes, laisvos valios būtybės, galime priimti, kad Jis neleistų sau žinoti visko, ką mes galime  nuspręsti ,kad Jis galėtų bendrauti su mumis realiu laiku, nuoširdžiai ir su tikromis emocijomis? (Kaip Jis tai darė su Izraeliu, kai jie garbino auksinį veršį ir norėjo juos sunaikinti, arba elgėsi su gailesčiu, kad pagailėtų Ninevės, arba tą patį darė su Ezekiju.)

Kvantinė fizika įrodė, kad šviesos dalelė gali būti dviejose vietose vienu metu, todėl mokslas įrodo ne tik tai, kad Dievas yra visur, bet ir tai, kad bet kuriuo „bangos ilgiu“ seka jūsų gyvenimą, Jis yra ten. Kad ir kokį likimą bepasirinktumėte, Jis yra tenai.

 

Kvantinės fizikos požiūriu tai būtų paralelinė visata Ezekijo gyvenime – viena, kurioje jis mirė nuo tos ligos, o kita – Dievo kontroliuojama, kur jis pasveiksta ir gyvena dar 15 metų. Ir Dievas keičia rezultatą, remdamasis ir reaguodamas į žmogaus laisvą valią, ir nustato mums kitą mūsų gyvenimo laiko juostą.

 

Vėlgi: Jis numato keletą galimų ateities sekų mūsų gyvenime, remiantis mūsų laisva valia. Taip Ezekijo gyvybė buvo išgelbėta. Jis tai padarė visiems, kurie kada nors gyveno ar gyvens.

 

Asmeninis pavyzdys

Kadangi Dievas yra Šviesa, galvokime apie kiekvieną šviesos spindulį, kiekvieną spalvos rūšį ir atspalvį kaip kelią į žmogaus likimą. Mes buvome sukurti iš Jo, kuris yra visa šviesa. Taigi, ką daryti, jei mūsų gyvenimas juda pagal vieną „spalvą“, vieną „šviesos spindulį“ Jo šviesoje, bet tada mes priimame sprendimą, kuris nuves mus kitokiu „šviesos spinduliu“ kitu keliu. Vis dėlto mes vis dar esame Jame, Jo šviesoje ir matome, kad Jis pasirūpino mums, nors mes nužengėme nuo to, ką žinome, kad Jo tobulas kelias mums.

 

Kai buvau paauglys, norėjau būti oro linijų pilotu, galvojau apie eiti į kariuomenę mokytis. Tačiau vėliau norėjau būti jūrų biologu ir studijuoti banginius. Jei ne tai, būčiau galėjęs perimti savo tėčio verslą arba įsidarbinti savo draugo tėčio versle turėti visą karjerą. Bet aš taip pat norėjau būti ir  Viešpaties tarnystėje.

 

Kai buvau nacionalinio picų pristatymo tinklo vadybininkas, man buvo pasiūlytos franšizės galimybės, dėl kurių būčiau labai turtingas. Galėjau tai padaryti ir toliau vaikščioti su Viešpačiu. Tačiau mano širdis buvo tarnystė, todėl likau tame kelyje. Bet kuris kelias turėtų Viešpaties aprūpinimą ir palaiminimą, bet kiekvienas iš jų turi ir  savo pasekmes.

 

Visi tie mano gyvenimo pasirinkimai  gali būti patalpinti Jo Šviesos spektre ir kiekvienas kelias turėtų savo laiko juostą mano gyvenimui. Jei pasirinkčiau tyrinėti vandenyną, Viešpats mane palaimintų. Jei atsiliepčiau į Jo kvietimą ir pradėčiau tarnauti, tada Jo aprūpinimas būtų  skirtas ir tam. Jei būčiau pasirinkęs karjeros kelią gimtajame mieste, Jis būtų buvęs šalia manęs. Kiekvienoje laiko juostoje būtų Jo aprūpinimas ir pasekmės, kurias aš turėčiau išgyventi – su neribotomis laiko juostomis, nes Jis  visas yra šviesa, visi keliai į ateitį. Kad ir kokį kelią pasirinkčiau savo gyvenimui, Jis bus  kiekviename.

 

Ką daryti, jei Viešpats atsisako žinoti apie žmogaus pasirinkimus?

Taip, Tėvas žino viską, bet kai kurias žinias Jis pasilaiko savyje nepanaudotas. Pakartoto Įstatymo 29:29 mums sakoma: „Slaptieji dalykai priklauso VIEŠPAČIUI, mūsų Dievui, o tai, kas apreikšta, priklauso mums ir mūsų vaikams, kad galėtume vykdyti visus Įstatymo žodžius“. Pažvelkime į kai kurias sudėtingas ištraukas, kurias žmonės svarstė šimtmečius.

 

Viena iš tokių ištraukų yra Pradžios 18 skyrius, kai Abraomui žmogaus pavidalu pasirodo Kristus ir 2 angelai. Angelai keliauja į Sodomą gelbėti Loto ir jo šeimos, o Viešpats pasilieka, kad papasakotų Abraomui, kas vyksta. Tai yra ištrauka, kurioje Abraomas prašo Viešpaties pasigailėti miestų, jei jis rastų 50 teisiųjų, tada 40, 30, 20 ir 10 teisiųjų. Ir kiekvieną kartą, kai Viešpats sakydavo, kad pasigailės jų, jei ras nors tiek nedaug teisių žmonių.

 

Apsvarstykite tai akimirką. Kaip buvo, Sodoma buvo sunaikinta. Bet Dievas būtų pasigailėjęs miesto, jei jame būtų radęs 10 teisuolių, tada būtų juos įtraukęs į kitą laiko juostą, kitą likimą. Ir žmonės  ten  gyventų bent šiame gyvenime, niekada nežinodami, kad Dievas išgelbėjo jų gyvybes.

 

Tačiau Viešpats taip pat pasakė tai 21 eil.: „Aš dabar nusileisiu ir pažiūrėsiu, ar jie pasielgė pagal tą šauksmą , kuris mane pasiekė, o jei ne, aš tai žinosiu“.

 

Aš visais atžvilgiais išnagrinėjau tą eilutę visose rastose hebrajiškose versijose ir ji yra tiksli. „King James“ versija yra puiki. Jei Dievas viską žino, kodėl Viešpats turėjo pats nusileisti  pamatyti Sodomą, kad sužinotų, kokia ji bloga? Be to, kodėl Jona v buvo išsiųstas į Ninevę, jei Viešpats žinojo, kad jie atgailaus ir Jis neketina jų sunaikinti? Jei Dievas yra Tiesa, tai galbūt Jis nežinojo, kaip jie reaguos į Jonos pranašavimą, nes Jis tai nuslėpė nuo savęs, kad galėtų su jais elgtis sąžiningai ir realiu laiku?

 

Jei Jis žinojo, kad Ezekijas šauksis Jo, kai jam bus liepta susitvarkyti savo namus, nes jis tuoj mirs nuo ligos, kodėl Jis apsigalvojo per kelias minutes po to, kai Ezekijas meldėsi? Jis pasakė Izaijui, kad persigalvojo ir pridėjo 15 metų Ezekijo gyvenimui, kol Izaijas net nespėjo palikti  rūmus. (II Karalių 20:1-6; Izaijas 38:1-5)

 

Kita situacija buvo ta, kad prie Degančio krūmo Viešpats liepė Mozei pasakyti žmonėms, kad jie eis į Pažadėtąją žemę, tekančią pienu ir medumi – tačiau po 10 kartų atstūmus Viešpatį pakeliui – Jis teisia juos, sakydamas, kad duos jiems tai, ko jie nori. Jie norėjo mirti dykumoje, o ne susidurti su milžinais Pažadėtojoje žemėje. (14 numeriai). Kam išgyventi visus šiuos dalykus, jei Jis iš anksto žinojo, kas nutiks?

 

Ar gali būti, kad žmogaus ateitis nėra nustatyta, ir iš tikrųjų visiškai nulemta mūsų laisvos valios – net jei kai kuriems tai reiškia pragarą – ir Dievas pasirūpino kiekvienu įmanomu mūsų sprendimu? Jis parūpino pragarą tiems, kurie Jį atstumia. Jis suteikė rojų tiems, kurie Jo nori.

 

Ar įmanoma, kad Jis matė visas laiko juostas prieš sukurdamas šią visatą, nes visos laiko juostos būtų Jo Šviesoje ir Gyvenime – ir pasirūpino visomis įmanomomis laiko juostomis mūsų gyvenime? Ar tada įmanoma, kad Jis nuslepia nuo savęs, kokius sprendimus galime priimti pakeliui, ir kartais mūsų sprendimai nustumia mus į kitą likimą, kurio baigtis yra kitokia? Ezekijas turėjo mirti nuo savo ligos, tačiau Viešpats įstūmė jį į kitą laiko juostą, kuri suteikė jam dar 15 metų.

 

Ar pažvelgėte į savo gyvenimą ir pagalvojote maždaug taip: kas būtų, jei būčiau vedęs ____, mano gyvenimas būtų buvęs  kitoks? arba, jei būčiau lankęs _____ mokyklą, niekada nebūčiau susitikęs ______. ? arba Kodėl aš tą naktį įsėdau į tą mašiną, tai amžiams pakeitė mano gyvenimą?

 

Ar žinote, kad  ir kokią laiko juostą, kad ir kokį likimą nuspręstumėte pasirinkti sau, Viešpats vis tiek yra už jus? O kas jei  mes priimame sprendimus ir Jis prisitaiko pagal daugybę galimų pasekmių, kurias matė prieš mus sukurdamas. ? Ir Jėzus mirė už visus tuos milijonus sprendimų, kuriuos priimame, padarėme ir priimsime, kurie veda mus gyvenimo keliais. Nuostabu.

 

Mums...

O jei dėl to, kad esame amžinos būtybės, visi tie nuostabūs dalykai, kuriuos Jis matė tavo gyvenimo galimybėmis, išsipildys ateinančiais amžiais? O kas, jei atsiliepsite į kvietimą tarnauti Tūkstantmečio amžiuje ir atrasite kitų dovanų, talentų ir troškimų savo širdyje – visa tai yra galimos kryptys, kurias galėtumėte eiti ateinančiais amžiais? O kas, jei Jis pasirūpintų kiekvienu galimu sprendimu, kurį kada nors priimtumėte, bet kai kuriuos dalykus nuslėptų nuo savęs, kad galėtų sąžiningai veikti ir reaguoti į jūsų sprendimus ir sprendimų priėmimo procesą?

 

Įdomu pagalvoti apie tai, taip?

Romiečiams 8:29 sakoma tiems, kuriuos Jis pažinojo prieš paruošdamas jiems išgelbėjimą. Tai nepažeidžia  laisvos valios ir suteikia išgelbėjimą kaip galimybę kiekvienam – štai kodėl Paulius pasakė, kad nori, kad visi būtų išgelbėti ir pasiektų tiesos pažinimą – nors žino, kad tik kai kurie gaus išgelbėjimą. .

 

Tačiau dėl visų tų galimų pasekmių Jis suteikė išgelbėjimą visiems. Pateikiu galimybę, apie kurią teologai kalbėjo šimtmečius, norėdami rasti būdą, kaip paaiškinti sudėtingas vietas. Savaitės mintyse aš iš dalies noriu paskatinti susimąstyti, kad galėtume atsakyti už savo tikėjimą tiems, kurie užduoda tuos sunkius klausimus.

 

Tačiau aš tuo tikiu: Dievas Tėvas mato visas įmanomas pasekmes, visas visatas ir vienodai jas visas apima. Izraelis garbino Auksinį Veršį ir Jis norėjo juos už tai sunaikinti. Tai buvo tikra emocija, kurią Jis parodė. Tikras pyktis ir nuoskauda. Bet Mozė užtarė ir privertė Jį persigalvoti. Sodoma buvo pažymėta sunaikinimui, bet Viešpats galėjo pakeisti ateitį, jei Abraomo prašymu Jis būtų radęs tik 10 teisiųjų. Ninevė buvo pažymėta sunaikinimui, bet kai jie atgailavo, jiems atsivėrė nauja ateitis. Ezekijas turėjo mirti nuo ligos, bet jo gili užtarimo malda sujaudino Viešpatį ir atsirado naujas jo gyvenimo laikas.

 

Ar mes neturėjome panašios patirties? Ką daryti su žmogumi, kuris sako, kaip žino, kad keliaują į pragarą ir ankstyvą mirt: „Viešpatie, jei tu mane išvaduosi iš šito, aš tau tarnausiu! Ar mes nenuėjome į pragarą, nes  pakeitėme savo likimą, atiduodami savo širdis Jėzui? Numatytas bet kuris sprendimas – rojus arba pragaras, bet kai kuriuos Jis iš anksto numatė ir nutarė suteikti išgelbėjimą.

 

Tėvas numatė kiekvieną rezultatą. Kodėl Jis padarė visus, jei žinojo, kad kai kurie Jį atstums? Galbūt todėl, kad kiekvieno žmogaus likimas priklauso nuo jų pačių, ir Jis neleido sau žinoti, kokį kelią pasirinksime iki tol, kol jį pasirinksime. Galbūt Tas, kuris viską žino, atsitraukė nuo visko žinojimo kaip tas paauglio tėvas penktadienio vakarą su šeimos automobiliu, kad apsaugotų laisvą valią ir elgtųsi bei reaguotų sąžiningai į mūsų sprendimus.

 Bet kuriuo atveju mes žinome, kad Jis numato keletą galimų ateities siužetų mūsų gyvenime, remiantis mūsų laisva valia. Mūsų laisva valia nulemia, kurią laiko juostą, kurį kelią Jo šviesoje pasirenkame. Taigi taip, tiems, kuriuos Jis iš anksto numatė, Jis iš anksto nulėmė, kad jie bus panašūs į Jo Sūnaus atvaizdą. Bet tai nepažeidžia nei vieno  laisvos valios, ir pagal jų laisvą valią galimi bet kokie gyvenimo ir amžinybės keliai. Taigi Jis suteikė rojų tiems, kurie Jo nori, ir pragarą tiems, kurie Jo nenori. Tai tavo pasirinkimas. Jei žengsi prieš tą autobusą, tave pervažiuos. Tai nėra išankstinis nulėmimas, tai jūsų laisvos valios veiksmas. Likusi dalis... na taip, yra tie slapti dalykai, kurie priklauso Jam...

 

Įdomi tema, bet tai turėtų paskatinti jus susimąstyti gana ilgai! Nauja tema kitą savaitę, iki tol

 

Palaiminimai,

Džonas Fenas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.