Tarptautinė Bažnyčia be Sienų (CWOWI)

Tarptautinis Surinkimas be Sienų (CWOWI) - Pasaulinis Namų Surinkimų (Bažnyčių) tinklas
Mes tikime, kad namų surinkimai aprašyti Apaštalų darbų knygoje ir Pauliaus laiškuose yra normali krikščionybė. Šitie surinkimai sudaryti iš draugų, bendradarbių, kaimynų, kurie reguliariai renkasi namuose tam, kad augtų Kristuje ir, kad Viešpaties valia įvyktų jų gyvenime. Čia pateikiami Pasaulinio Namų Surinkimų tinklo įkūrėjo John Fenn straipsniai ir mokymai „Savaitės Mintys“.

2019 m. spalio 28 d., pirmadienis

Emocinis ar racionalus mąstymas 4d.


John Fenn. Weekly Thoughts. Emotional Reasoning or Rational Thinking #4   25/10/19

Sveiki,
Jn7:19-25 Jėzus klausė, kodėl lyderiai Jį nori nužudyti? Žmonių emocinė reakcija gali tikti ir mūsų laikui:“ Tu išprotėjęs. Tu turi demoną, kas nori Tave nužudyti?“
Jėzus atsakė: “ Neteiskite pagal išorė, bet teiskite teisingai.“ (24eil.) Kitais žodžiais, netinka daryti sprendimus pagal išorę ir emocijas, kuriomis mes reaguojame į tai, ką matome.

Į Jo žodžius žmonės reagavo spontaniškai, todėl negalėjo matyti faktų. Tai tinka ir mums. Emocinis mąstymas neleidžia matyti faktų ir didesnio paveikslo.

Priimdami pataisymus po Jėzaus sudraudimo, kai kurie liovėsi mąstyti vadovaudamiesi vien emocijomis ir pasakė: “ Ar tik ne šitą nori nužudyti?“ (eil.25)

Jų emocinė reakcija pasikeitė ir jie ėmė mąstyti teisingai, parodydami, kad tai gali būti padaryta. Jie tiesiog priėmė pataisymą, ėmė kontroliuoti savo emocijas ir vadovautis protu, kurį Dievas jiems davė, subalansavo emocijas su faktais, ir padarė teisingą sprendimą: “ ar tai tas žmogus, kurį jie nori nužudyti?“
Kai mes pagauname save darant emocinius sprendimus, turime sustoti, pakeisti reakciją ir priimti tai, ką sako mums faktai.

Balansas, balansas ir augimas, užuot susitelkus į dovanas

Mokymasis kaip subalansuoti emocinį ir loginį mąstymą yra procesas. Daug žmonių nenaudoja filtro, prieš kalbėdami ar veikdami. Iš burnos išeina viskas, ką jie mąsto, arba jie ima veikti taip kaip liepia emocijos. Kiti metų metais  pasilieka kovoje, kuris vyksta  tarp  emocinio ir loginio mąstymo.

Kai kurie gyvena su skriaudžiančiu sutuoktiniu ar tuo“, kas „yra svarbus“, bet  pasilieka su juo dėl emocinio samprotavimo užuot pasinaudoję logika, kuri sako palikti jį , kol nenutiko kas nors blogiau.

Kai kurie įsitraukę į seksualinius santykius už santuokos ribų ir kovoja tarp emocinio samprotavimo ir loginio mąstymo, kuris kalba apie pasišventimą vienas kitam, nesutikdami susitvarkyti su baime ir nesaugumu bei finansinėmis problemomis.

Kai kurie pratrūksta pykčiu, palieka socialinių tinklų draugus, po to blogai jaučiasi, ir yra per daug išdidūs, kad pripažintų, kad jų reakcija buvo perdėta. Labai dažnai toks asmuo stumia savo „dovaną“ prieš kitus- dalykai kuriuos jis daro Viešpatyje yra jiems malonūs ir jie mano, kad tai  tikrai iš Viešpaties- bet Viešpats nori pakeisti jų charakterį, kad jie nesislėptų už „dovanų“, bet augtų. Muzika, liudijimai, jų pasirinkta kryptis, ir t.tt. Visa tai slepia jų charakterio problemas.

Kai kurie negali diskutuoti apie problemas ir idėjas asmeniškai neprijungdami kito žmogaus, naudodami emocijas mąstymui. Logiškai jie neturi jokio moralinio pamato, ant kurio jie stato savo samprotavimus, ir kadangi tai emocinis mąstymas, jų protas sumišęs, su dvigubais standartais, veidmainiškumu, nelogišku tikėjimu. Kai kalbama apie idėjas jie užsiplieskia ir palieka diskusiją- jie negali susitvarkyti su emocijomis, kurios sužadintos, nes  jie valdomi emocijų, mąsto emocijomis.

Kai kurie „nesijaučia“ saugūs, nesijaučia patogiai, ramybėje, todėl atsisako diskutuoti idėjas ir koncepcijas, ir pašalina bet ką, kas verčia juos jaustis nesaugiai. Mes tai dabar matome JAV studentų miesteliuose, kai kalbėtojai, kurių pažiūros skiriasi nuo liberalų, pašalinami, nes kai kurie iš tiesų sako „kad nesijaučia saugiai“ klausydami skelbiant tas kitas pažiūras. Tai emocinis samprotavimas.

Saugumas. Baimė. Praeities nuoskaudos. Nesaugumas. Dėl šitų priežasčių žmonės pasilieka emociniame samprotavime. Palikti emocinį samprotavimą ir pradėti mąstyti logiškai reikštų didžiulį pasikeitimą, persitvarkymą jų gyvenime, charakterio augimą, ir daugiau.


Kaip pasikeisti
Mokykitės kontroliuoti emocijas. Kai emocijos pakyla, pagaukite save prieš kalbant  ar kažką darant. Paimkite tai  į nelaisvę Jėzui ieties smaigaliu. Kontroliuokite save. Pakalbėkite apie tai su artimu draugu. Jūs turite charakterio trūkumą, jei nesutinkate paklusti metų metais Jėzui, o dabar Jis nori , kad išmoktumėte valdyti savo emocinį samprotavimą. Kontroliuoti savo emocijas. Dirbkite, stenkitės.

Asmeniui nereikia kitokios maldos dėl šios problemos, tik kad būtų sutvirtintas savo viduje ir paimtų kontrolė emocijoms. Nereikia dėti rankų ant jo , nereikia išvarinėti demonų. Tik paprasta disciplina. Jau pats žodis „mokinys“ reiškia „tas, kuris mokosi“, disciplina yra pagrindinis elementas. Nėra jokių kitų sprendimų.

Pirmą kartą jūs negalėsite susigaudyti tol, kol nepadarysite nuodėmės  ir visko nesugadinęs, nepaliksite diskusijos ar nepašalinsite ko nors iš draugų socialiniuose tinkluose.  Jūs suprantate, kad asmuo turi problemų  ir jam reikia augti, jei jūs girdite: „aš jo neišmečiau iš draugų, aš tik jo neseku“. Tas pats su tikromis draugystėmis. „Mes vis dar draugai, tik nedarome dalykų kartu kaip anksčiau darydavome“. Tai melas sau ir kitiems ir tai šiaudai, kurie sudegs, kai stovėsite prieš Jėzų. Išgelbėti, bet kaip per ugnį, kaip Paulius rašė 1Kor3:15.
Kitą kartą jūs pagausite save ir „prilaikysite liežuvį“. Kitą kartą po to, kai jūs pastebėsite, kad jūsų viduje kyla emocinis samprotavimas,  jūs galvosite apie tai, kaip teisingai žiūrėti į kitą asmenį, jo aplinkybes, įvertinsite savo širdį, ir galėsite padaryti teisingą sprendimą. Kartokite tai kiekvieną kartą. Tai procesas, disciplina, bet tai taps gyvenimo būdu.

Emocinis samprotavimas: kai asmuo tiki, kad jo emocijos yra faktai ir tuo remdamasis daro sprendimus. Emocijos remiasi išore, tuo, kas parašyta, padaryta, kas iššaukia mūsų emocinę reakciją, ir mes pagal tai darome sprendimus.

Jėzus:“ Neteiskite pagal išvaizdą, tieskite teisingai.“ (Jn7:24)

Disciplina. Disciplina. Kontroliuokime emocijas prieš pradėdami jomis mąstyti. Ką Jėzus apie tai pagalvotų? Viena mano dažniausių maldų: “ Ką mąstai apie tai, Tėve? „Ką mąstai apie tai, Viešpatie?“

Kitą savaitę- nauja tema...iki tada...laiminu,

John Fenn


www.cwowi.org ir rašykite man el. laiškus: cwowi@aol.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.