Tarptautinė Bažnyčia be Sienų (CWOWI)

Tarptautinis Surinkimas be Sienų (CWOWI) - Pasaulinis Namų Surinkimų (Bažnyčių) tinklas
Mes tikime, kad namų surinkimai aprašyti Apaštalų darbų knygoje ir Pauliaus laiškuose yra normali krikščionybė. Šitie surinkimai sudaryti iš draugų, bendradarbių, kaimynų, kurie reguliariai renkasi namuose tam, kad augtų Kristuje ir, kad Viešpaties valia įvyktų jų gyvenime. Čia pateikiami Pasaulinio Namų Surinkimų tinklo įkūrėjo John Fenn straipsniai ir mokymai „Savaitės Mintys“.

2011 m. rugsėjo 20 d., antradienis

Apšvietimas / nušvitimas. 3 dalis (6 punktai)


John Fenn, 2011 m. rugsėjo mėn. 10 d.,
www.supernaturalhousechurch.org

Kodėl Jėzus pasilikdavo su kai kurias žmonėmis?
Kodėl kai kuriems žmonėms sunku palikti savo praeitį? Kodėl kai kurie pasirenka Jėzų ir nesigręžioja atgal, palieka už nugaros šeimas, draugus, seną gyvenimo stilių, bet kiti gyvena tarsi sendaikčių pasaulyje svyruodami tarp savo nuodėmingos praeities ir krikščioniškos dabarties? Kodėl kai kurie mokosi taip greitai, kai kiti nieko nepasimoko ir nesikeičia?

Siūlau pasvarstyti šešis punktus apie apšvietimą:
1) Kai žmogus gimsta, jis yra Tuščias lapas ant kurio bus rašoma - tėvai ir plati šeima pripildys jį žinių apie jį patį  ir jį supantį pasaulį. Pagal Dievo planą, kai gimstame, mes nemokame nei kalbėti nei kontroliuoti savo kūno funkcijų -  mes matome, jaučiame ir girdime pasaulį, kuris mus supa, ir visi šitie pojūčiai bei supratimas užrašomi mūsų Tuščiame lape.

Viskas yra apreiškimas ir apšvietimas. Viskas yra nauja pirmą kartą. Kiekviena idėja, kiekviena mintis, kiekvieną kartą, kai mes matome tėvus, brolius ir seseris, draugus, jų aplinką – visa tai labai pirmą kartą.

Šis apšvietimas gali ateiti ir iš Dievo. Daugelis vaikų, jau šitame nekaltumo amžiuje, turi savyje veikiančią dvasių skyrimo dovaną. Dažnai vaikai sako, kad mato angelus, Jėzų, ar netgi būna paimami į dangų ir gauna nuostabių dvasinių žinių - išminties, pažinimo žodį apie brandžius dalykus Viešpatyje, kurie pranoksta jų amžių.

2) Visi šitie apreiškimai, kurie ateina iš tėvų, kitų vaikų šeimoje, senelių/ plačios šeimos, žiniasklaidos, draugų, mokyklos, bažnyčios gimdo daugybę idėjų. Vaikas nuolat priima informaciją ir instrukcijas.

Tėvai yra atsakingi padėti vaikui šias gausias idėjas pritaikyti kontekste. Visa tai yra apšvietimas ir apreiškimai, ir tie pirmi įspūdžiai jiems yra tiesa. Jei mama ar tėtis sako, kad jie yra blogi vaikai - tai tiesa. Jei mama ar tėtis sako, kad TV laida yra bloga – tai tiesa.

Jei tėvai sako, kad Jėzus juos myli – tai yra tiesa. Jei tėvas suduoda vaiko motinai - vaikas galvoja, kad tai tiesa - taip vyrai elgiasi su moterimis ir taip išreiškiama meilė.

Visi šitie apreiškimai vaikui atneša didelę gausybę idėjų ir jas reikia įvertinti. Idealu, kuomet tai padaroma su dievotų tėvų ir šeimos pagalba, ir galiausiai paties vaiko. Daugelis vaikų, kurie užauga krikščioniškuose namuose, niekada nepadaro tėvų tikėjimo savo pačių tikėjimu - jiems metų metais pamokslaujama, bet jie vis dar neturi savo pačių idėjų... Jiems reikia patiems įvertinti tą gausybę idėjų apie Dievą, juos pačius ir gyvenimą.

3) Fiksuotos idėjos yra šio įvertinimo rezultatas: iš gausybės idėjų vaikas susidaro sau fiksuotas (nekintamas) idėjas: savęs vertinimą, apie savo vietą šeimoje, tarp kaimynų, Dievo atžvilgiu, mokykloje, visuomenėje. Štai taip vaikas pradeda tapti asmenybe.

Fiksuotos idėjos susidaro iš to, kaip vaikas ar jaunas žmogus jaučia ir galvoja apie meilę, santykius, išsilavinimą, politiką, Dievą - apie viską!

Iš fiksuotų idėjų kyla emocijos ir jausmai - saugumas ar baimė, ramybė ar neramumas, pasitikėjimas ar neužtikrintumas dėl savęs ir dar daugiau. Tėvai daro pagrindinę įtaką tam Tuščiam Lapui, Gausybei idėjų ir Fiksuotų idėjų susidarymui, o studijos atskleidžia vaiko asmenybę, savęs vertinimą ir požiūrį į šį pasaulį, kuris beveik visas susidaro per pirmus penkis gyvenimo metus.

Iš tos Gausybės ir Fiksuotų Idėjų plaukia jausmai ir emocijos ir kai vaikas auga, jis daugeliu atvejų išmoksta padaryti savo emocijas paklusnias savo fiksuotoms idėjoms apie save ir aplinkinį pasaulį, užuot leidus emocijoms kontroliuoti jį patį.

Streso metu iš proto plaukia Gausybė Idėjų, bet tada asmuo išmoksta kontroliuoti tą gausybę ir padaryti klusnia Fiksuotoms idėjoms, ir čia prasideda jo gebėjimas kontroliuoti savo mintis/ emocijas.

Kai kuriems, deja, tai nepavyksta ir jie tampa emocionaliai nesveiki, o tai reiškia ir nesveiką gyvenimo būdą. Jie menkai sugeba išmintingai apsispręsti dėl draugų, santykių ir darbo. Jie bando susidaryti Fiksuotas idėjas, bet kai buvo klojamas jų Tuščio lapo pamatas, Tuščio lapo ir Gausybės idėjų laikas buvo toks pilnas konfliktų, kad jie neįstengė susidaryti išmintingų Fiksuotų idėjų... taigi netgi, kai jie ateina pas Viešpatį, jie klumpa gyvenimo kelyje darydami vieną po kito neteisingus pasirinkimus.

4) Iš fiksuotų idėjų ir jausmų kyla Pasikartojančios idėjos arba įpročiai. Asmuo ieško įvykių ir teiginių, kurie sutvirtina jo fiksuotas idėjas. Jie kartoja tai tol, kol susiformuoja įpročiai.

Tai gali apimti tokias temas, kaip indų plovimas, virtuvės kriauklė, kambarių tvarkymas, bažnyčios lankymas sekmadieniais, stebėjimas kaip tėtis elgiasi su mama ir kitomis moterimis arba kaip jie leidžia savo pinigus, ir su kuo jie praleidžia daugiausiai laiko.

5) Nuolatos kartodami šitas idėjas žmonės sukuria savo gyvenimo perspektyvą. Žmogus ieško kitų asmenų turinčių panašią perspektyvą ir vengia žmonių bei situacijų, kurios netelpa į jų normų ribas.

Perspektyva tampa gyvenimo stiliumi. Jų komforto zona yra gerai įtvirtinama. Jų mintys savaime seka jų perspektyva, ir jų perspektyva yra jiems tiesa. Mintys, kurios prieštarauja jų perspektyvai yra atmetamos.

Aš konsultavau  trisdešimtmečių porą - visą valandą jis reikalavo, kad ji plautų indus (naudotų indaplovę) tokiu būdu, kaip jis nori ir aiškino, kad visi kiti būdai yra blogi. Grįžkime atgal, kai jo Lapas buvo tuščias, jis buvo mokomas pakrauti indaplovę būtent tokiu būdu ir ne kitaip. Bėgant metams jis stebėjo, kaip tai darė kiti ir gaudavo daugybę idėjų, kurias įvertindavo, kad suformuotų savo Fiksuotas idėjas ir po to sudarytų Pasikartojančias idėjas, kurios vedė į Perspektyvą, kad būtent tas būdas pakrauti indaplovę yra geras, o visi kiti blogi. Matote, kaip tai vyksta?

Pas mus atėjo moteris ir prisipažino, kad ji bandė įtikinti savo vyrą suduoti jai. Kodėl? Vaikystėje, kai jos atminties lenta buvo tuščia, visi vyrai, su kurias gyveno jos mama smurtavo. Iš daugybės idėjų ji susidarė fiksuotas idėjas, kad meilė būtent taip išreiškiama. Ji matė tai kaip pasikartojančią idėją, tai sukūrė Perspektyvą. Ir nors dabar jau būdama Kristuje, ji vis dar turėjo tą klaidingą supratimą ir bandė išprovokuoti savo vyrą taip elgtis, kaip  matė buvo elgiamasi su jos motina.

6) Šitų dalykų pabaiga matoma gyvenime rezultatuose. Gal būt tai reiškia karas dėl indaplovės arba supratimas meilės iškreiptu būdu. Galbūt tai reiškia negalėjimas ilgiau pasilikti viename darbe, o gal dirbti tą patį darbą penkiasdešimt metų. Galbūt tai reiškia nepavykę santykiai po nepavykusios draugystės, o gal būt santuoka, kuri tęsiasi šešiasdešimt metų.

Žmonės nori kitokių rezultatų savo gyvenime mąstydami senu būdu, kuris būtent ir nuvedė juos ten, kur jie yra šiandien, bet taip nebūna.

Jūs turite atnaujinti mąstymą, kad turėtumėte naują gyvenimą. Jis prasideda apšvietimu, apreiškimu iš Tėvo, kai mes tampame lyg vaikai ir leidžiame rašyti mūsų širdyse tarsi būtume Tuščias lapas, kuris priima gausybę idėjų, po to Nekintamas idėjas bei Perspektyvą, kas nulemia rezultatus jų gyvenime.

Biblija yra pilna žmonių, kurie pakeitė savo gyvenimus ir tai, kaip jie tai padarė moko mus, kaip mes galime vaikščioti. Tėvas mato panašias transformacijas mūsų gyvenime, o apie tai kitą savaitę!

Gausių palaiminimų!

John Fenn
Neužmirškite rašyti man asmeninius e-laiškus šiuo adresu: cwowi@aol.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.